Karbon Kumaş Nasıl Yapılır

KARBON KUMAŞ NASIL YAPILIR?

Kullanımı son zamanlarda artan karbon kumaşın hem özellikleri hem de kullanım alanları ile dikkat çekmektedir. En büyük özelliği ise sağlamlığıdır ve bu özelliği sayesinde dünya da en çok tercih edilen maddeler arasındadır. Karbon kumaş, tıpkı normal bir kumaş inceliğinde olup, çeliğin neredeyse 15 katı daha sağlamdır. Buna karşın çeliğin 1/5’i kadar ağırlığı mevcuttur. Bu da karbon kumaşın en büyük avantajlarından birisidir. İplik kıvamında olan lifler kolaylıkla istenilen şekle getirilmektedir.

KARBON KUMAŞ HANGİ ALANLARDA KULLANILIR

Karbon kumaş pek çok alanda kullanımı kolay bir yapıdır. Savunma sanayiden medikal, otomobil sektörü gibi çeşitli alanlarda dayanıklılığı ile tercih edilmektedir. Bununla birlikte en sık kullanım alanlarından birisi de binalardır. Bilindiği gibi deprem bölgesinde olan pek çok ülke tehdit altındadır. Bu nedenle her gün bir yenisi çıkan depreme karşı önlemlerden belki de en garantilisi karbon kumaş yöntemi ile bina güçlendirmedir. Bina güçlendirme günümüzde kentsel dönüşüm ile birlikte hızla artan bir programı kapsar. Bu program dahilinde güçlendirilen yapılar, depreme veya dışarıdan gelebilecek başka bir darbeye karşı sıfır bir ev niteliğinde, sağlam bir hal almaktadır.

Karbon kumaş nasıl yapılır dediğimizde öncelikle karbon kumaşın ana maddesinden yola çıkmak gerekir. Karbon lifi ilk olarak iyi bir elektrik iletkeni olduğunun anlaşılması ile kendisini belli etmiştir. Karbon elyafa çok yüksek ısı işlem uygulandığında tam anlamıyla karbonlaşmaktadırlar. Bu elyaflar grafit elyaf adını almaktadırlar. Günümüzde karbon elyaf da, grafit elyaf da aynı malzemeyi işaret eder. Karbon elyaf epoksi matrisler ile birleştirildiğinde büyük bir kuvvet ve dayanıklılık kazanır. Karbon fiber üreten sürekli olarak yeni çeşitler ürettiğinden, çeşitleri sürekli artmaktadır.

Karbon elyafları piyasada iki şekilde bulmak mümkündür; sürekli elyaflar ki bunlar örgü, dokuma, tek yönlü bantlarda kullanılabilirler. Bir diğeri kırpılmış elyaftır ki bu da genel olarak enjeksiyon kalıplamada, kimyasal valf yapımında sıklıkla kullanılmaktadır.

Karbon elyaf genel olarak iki malzemeden elde edilmektedir. Bunlar Zift ve PAN’dır. Zift tabanlı karbon elyaf kumaşa baktığımızda göreceli olarak daha düşük mekanik özelliklere sahip olduğunu görebiliriz. Buna bağlı olarak yapısal uygulamalarda nadir olarak kullanılmaktadırlar. PAN tabanlı karbon elyaf kumaşlar ise yapısal olarak daha hafif ve daha sağlam bir mekanizmaya sahip olduğundan sıklıkla kullanılmaktadırlar.

KARBON KUMAŞ İLE DAHA GÜÇLÜ YAPILAR

Orta ve hafif hasarlı kolon kirişlerin tamirinde, köprü, korozyon, viyadük tamirinde, minare veya cami restorasyonunda kullanılır ve güçlü etkisiyle uzun yıllar kendisini belli eder. Özellikle kolonlarda kesme kapasitesini artırarak dayanıklılığı iki katına çıkartmaktadır. Tüm dünyada sıklıkla kullanılan karbon kumaş ülkemizde de git gide tanınmakta ve kullanımı yaygınlaşmaktadır. Karbon kumaş nedir, nasıldır diye araştırma yapan pek çok kişi karbon kumaşın etkisine şahit olmaktadırlar. Bu nedenle çevrenizde dahi bu güçlü ve eşsiz teknolojiyi kullanan varsa gerekli araştırmalar ile bu sözlerin ne denli olduğu anlaşılacaktır.

Yapılardaki kolon uygun bir şekilde sarılırsa karbon kumaş esneyebilme kapasitesi ile kolona tam bir güç verecektir. Karbon kumaş kalın olmadığı için, yapıda sadece birkaç milimetrelik bir kalınlık meydana gelmiş olacaktır. Bina güçlendirmede normal güçlendirme tekniklerinin yanında oldukça öne çıkacaktır. En şiddetli deprem veya sarsılmalarda bile çatlak oluşumunu bile önleyecek kapasiteye gelecektir. Karbon kumaşın paslanma etkisi olmadığı için yıllarca kullanılabilme kapasitesi mevcuttur. Diğer yöntemlere göre yine bu özelliği dikkat çeker. Karbon kumaş nasıl yapılır sorusunun cevabını bu şekilde öğrenerek ne denli kuvvetli bir bünyesinin olduğunu ve kullanım alanının daha da yaygınlaşacağını anlamış oluyoruz.

 

Karbon Kumaş Hakkında Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz. Tıklayınız!