Yüksek Yapı Tasarım

Anasayfa Yüksek Yapı Tasarım

Günümüz şartlarında ihtiyaçlar doğrultusunda ya da teknolojik gelişmeler ile birlikte, yapı anlayışında, inşaat sektöründe büyük bir değişim gözlenmiş ve yüksek yapılar her geçen gün farklı karakteristik özellikleri ve kullanım imkanları ile karşınıza çıkmaya başlamıştır. Yüksek konutlar, yüksek işyerleri ya da yüksek ortak kullanım alanları veya alışveriş merkezleri, oteller, hoteller, benzer anlayışlar ile inşa edilen yüksek yapı sayısının Türkiye’de ya da uluslararası pazarda her geçen gün artış gösterdiği ve hemen hemen, yazılı ve görsel medyada her gün yeni bir tasarımın karşımıza çıktığı dikkat çekmektedir. Bu tip binaların oluşturulması, gerçeğe dönüştürülmesi konusunda etkili olan, elbette yüksek yapı tasarım işlemleri olacaktır. Tasarım başlı başına bir mühendislik olup ya da yapı tasarım başlı başına bir mühendislik olmak ile birlikte, ileri düzeyde inşaat mühendisliği bilgisini gerektiren bir dal olduğunu, bir kategori olduğunu bilmeniz gerekmektedir.

Yüksek Yapı Tasarımda Dikkat Edilecek Kriterler

İnşaat mühendisleri ya da ileri düzeyde inşaat mühendisleri tarafından, bir yüksek yapı tasarımı işlemi gerçekleştirilecek ise, elbette belirli kriterler dahilinde hareket edilmesi gerekecektir. Öncelik ihtiyaçların tespit edilmesidir. Neden yapılacak, hangi amaca hizmet edecek, hangi zemin üzerinde yapılacak, hangi inşaat tekniği ya da yapı elemanları kullanılacak? Gibi tüm kriterler öncelikli olarak göz önüne alınmalıdır. Mimarlar binanın tasarımı ile ilgilenecek, ortaya çıkacak eser hakkında görsel bir sunum hazırlayacak, inşaat mühendisleri bu sunum ya da görsel yapıt hakkında gerekli statik hesaplarını, proje hesaplarını, diğer mühendislik dalları ile birlikte gerçeğe dönüştürecektir. Ancak bu arada yüksek yapı anlayışında ya da tasarım anlayışında, yapı tasarım mühendisleri de devreye girecek ve uygun nitelikte zemin, uygun nitelikte malzeme, uygun nitelikte inşaat malzemesi, uygun nitelikte yardımcı malzemeler konusunda gerekli analiz çalışmalarını gerçekleştirecektir.

Binanın oturacağı zemin mutlaka incelenecek, mevcut binanın yükü hesaba katılacak ve uygun teknik ve malzemeler ile inşa edilmesi konusunda gerekli bilimsel araştırmalar, sonuçları ile birlikte yapılacaktır. Kullanılacak yüksek yapıdaki çelik konstrüksiyon ya da betonarme anlayışı incelenecek, temelden en üst, çatı veya teras bölümüne kadar taşıyıcı yük hesaplamaları yapılmak ile birlikte, malzeme temelinde gereken hassasiyet gösterilecektir. Dış etkenler ile doğal etkenlerde hesaplamaya katılacaktır. Rüzgar etkisi, yerçekimi etkisi, statik güç, uygulanacak kuvvet ya da düşey hareketlenmeler, deprem faktörünün etkisi gibi tüm kriterler göz önüne alınacaktır. Hatta geniş hacme sahip, yüksek oturum alanına ya da geniş oturum alanına sahip bir bina inşa edilecek ise, kar yükü ve benzeri etkenlerinde birebir hesaplamalara, yük hesaplamalarına, basınç hesaplamalarına ya da yerçekimi hesaplamalarına katılması gerekecektir.

Yüksek Yapı Tasarımı Kimler Tarafından Yapılır?

Yazılı ve görsel yayın organlarında gördüğünüz ya da gittiğiniz herhangi bir şehirde veya ülkede birebir görme imkanına sahip olduğunuz yüksek yapıların hepsi, gerçekten bir mühendislik harikasıdır. Bu tasarımların gerçeğe dönüştürülmesi, uygulanması ve bir bina ya da tesis olarak karşınıza çıkmasına katkı sağlayan mühendislik bilimleri belirlidir. Mimarlık ile başlayan süreç, inşaat mühendisliği ile elektrik mühendisliği ile makine mühendisliği ile ve benzer bilim dalları ya da mühendislik alanları ile ilerlemektedir. Tüm bu çalışmaların içerisine, yapı tasarım mühendisleri ya da ileri düzeyde inşaat mühendisleri de dahil olmakta, malzeme nitelikleri, yapım teknikleri, uygun malzeme, teknik ekipman, teknolojik ekipman ve personel görevlendirilmesi gibi konulara birebir eşlik etmektedir. Son olarak devreye giren ve tüm bina ve tesisin yapılanmasına, gerekirse projelerin değişmesine katkı sağlayan uzman, ileri düzeyde inşaat mühendisi olacaktır. Bir nevi zeminden binanın en tepe noktasına kadar garanti verecektir.

Doğru malzemeleri, doğru zemini seçtiğini vereceği rapor ile hazırlayacak ve bu sayede binaya mimar ya da inşaat mühendisliğinden çok garanti veren personel sınıfında bulunacaktır. Bir gökdelenin rüzgara karşı, doğal afetlere, depreme karşı, yerçekimine karşı, saldırılara karşı dayanımını garanti eden, yapı tasarım işi ile uğraşan mühendisler, personeller, işletmeler, gerçek kişilikler ya da kuruluşlar olacaktır. Bir binanın deformasyonuna engel olan, yağmur, kar fırtına gibi doğal olaylardan, deprem gibi olaylardan zarar görmesine ya da minimum seviyede zarar görmesine katkı sağlayan yapı tasarım ile yüksek yapı tasarım ile uğraşan teknik personeller olacaktır.

 

Konu Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz. Tıklayınız!