İstinat Duvarı Tasarım

Anasayfa İstinat Duvarı Tasarım

Denge hem doğamızda hem de beşeri unsurlarda kesinlikle bulunması gereken çok önemli bir faktör olarak incelenebilir. Denge konusu da mühendislik ile bağdaştırılabilen ve bir mühendiste pratik bir şekilde kurulabilmesi gereken en önemli şeylerden biridir. Mühendislik ile birlikte gelen yapılan hep denge üzerine kurulmaktadır ve bu denge sayesinde kurulan yapının uzun süre boyunca hizmet vermeye devam etmesinin sağlanması amaçlandığından söz edilebilir. İşte bu istinat duvarı da denge ile alakalı bir konudur denilebilir. Yapılacak olan bir kazının ya da buna benzer bir durumun dolgu kısımlarındaki dengelerin sağlanması amacı ile istinat duvarı tasarımı gerçekleştirilir. Yapılacak olan inşanın ağırlığına ve bünyesine göre tabi ki bu istinat duvarlarının şekli ve görüntüsü de çok önem taşıyan bir durumdur. Bu nedenle de kesinlikle dikkat edilmelidir.

Sağlamlık konusu genelde bu inşaat sektöründe çok önem taşıyan bir konudur. Bu nedenle istinat duvarında da sağlamlık testinin iyi yapılması, inşaların ona göre dizaynın gerçekleştirilmesi gerektiğinden söz edebilmek mümkündür. Klasik yöntemler ile bu istinat duvarlarının yapımı gerçekleştirilebilir. İstinat duvarı tasarımı konusunda pek çok farklı hammadde ile tür gerçekleştirilebilir. Kerpiç, kagir, beton, taş, betonarme, payandal, kazıklı, zemin çivili, öngermeli ankrajlı şeklinde çeşitli türlerinin bulunduğundan söz edebilmek mümkündür.

İstinat Duvarı Hesap Yapımı

Bu tür duvarlarda bir de hesaplama konusu bulunmaktadır. Bu hesaplama konusunda da istinat duvarı tasarımı dikkat edilmesi gereken bir noktadır. İstinat duvarı hesap yapımı konusunda mühendislik bilgileri ve tecrübeleri direk olarak ön plana çıkar ve usta kişiler tarafından gerçekleştirilir. Hesapların yapımı sırasında da tabi ki dikkat edilmesi gereken belirli başlı önemli noktaların bulunduğundan söz edebilmek mümkündür. Öncelikli olarak istinat duvarlarının tasarımı sırasında duvar arkasında desteklenecek bir zemin bulunmaktadır. Bu zeminin mekanik ve fiziksel belirli özellikleri bulunur. İşte bu özellikleri açısından muhteviyat, yer altı suyu, duvar stabilitesi gibi faktörler en önemli faktörler arasında çok rahat bir şekilde incelenebilir.

Hesaplar gerçekleştirileceği zamanlarda bu tür durumlara dikkat edilmelidir. Bu tür istinat yapılarında, bünyeye direk olarak etki eden bir sistem vardır. Bu sistem zemin basıncıdır ve zemin basıncına göre çalışmalar gerçekleştirilir. Hal böyle olunca da iki sınır değer olarak ayrımı gerçekleştirilir. Bunların ayrımları gerçekleştirileceği zamanlarda dolgudan dışarı doğru küçük bir miktar yer değiştirmesi yaşanabilir. Bunun yanında arka zemin göçmesi de oluşabilir ve bu gibi durumlarda aktif zemin basıncı oluşumu devreye girer. Bunun haricinde dolguya duvarım hareket etmesi ve arka zemin kabarması yaşanması durumunda da aktif zemin basıncı oluşumu gerçekleştirilebilir. Bunu ismi de sükunetteki durum olarak belirlenmiştir.

İstinat Duvarı Analizinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

İstinat duvarı tasarımı analiz yapılması ve sahada uygulanması olarak iki parçada gerçekleştirilebilen bir işlem seçeneği olarak adlandırılabilir. Tabi ki her iki adımda da dikkat edilmesi gerekli olan belirli başlı konuların bulunduğundan söz edilebilir. İlk olarak da istinat duvarı analizinde dikkat edilmesi gerekenler inceleme altına alınabilir. Bu konuda dikkat edilmesi gerekenler ilk başta kayma güvenliğinden başlar. İstinat duvarında güvenliğin sağlanması amacıyla taban plağına diş uygulaması gerçekleştirilir. Bunun için zemin bozukluğu da göz önünde bulundurularak bazen uygulaması gerçekleşmeyebilir ve analiz bu nedenle iyi yapılmalıdır. Bazen de istinat duvarına hafifletme konsol plağı uygulaması gerçekleştirilebilir ve bu şekilde yatay yüklerin azaltılması gerçekleştirilebilir. Dikkat edilmesi gereken en önemli analiz durumlarından bir tanesi ise zeminin taşıma gücünün haricinde yani kontrol haricinde dış merkezlik oluşumuna kesinlikle izin verilmemelidir.

İstinat Duvarı Sahada Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bir de analizden sonra saha içi çalışmaları başlatılır. Bu çalışmalar kapsamında da istinat duvarı tasarımı konusunda dikkat edilmesi gereken belirli noktalar vardır. İstinat duvarı sahada dikkat edilmesi gerekeneler ilk başta drenaj önlemleridir. Bu önlemler kesinlikle alınmalıdır. Bunun haricinde dolgu zemin seçiminde şişme özelliği bulunan maddeler kullanılmamalıdır. İş derzi ve genleşme uygulamaları gerçekleştirilmelidir. Kayma güvenliğini arttırabilmek amacıyla taban plağı kesinlikle eğimli yapılmalıdır. Temel plağın don derinliğinin altında imal edimi gerçekleştirilmelidir. Bu tür durumlara dikkat edilmesi sayesinde de sağlam istinat duvarlarının oluşumu çok rahat bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir.

 

Konu Hakkında Ayrıntılı Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz. Tıklayınız!