Jet Grout Kolon

Anasayfa Jet Grout Kolon

Özellikle bina sağlıkları insan sağlığını oldukça yakından etkileyen bir faktör olarak değerlendirilebilir. Çünkü bu tür değerlerin sağlıklı olması içlerinde yaşıyor olmamızdan kaynaklı olarak bizlerin de sağlıklı kalmasını oldukça derinden etkileyebilecek olan bir durumdur denilebilir. Bu nedenle binaların sağlıklı ve dayanıklı kalması için kullanılan belirli başlı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemlerden bir tanesi de Jet Grout kolon yöntemi olarak geçmektedir. Bu yöntem ile birlikte iyileştirme metodu ortaya çıkmış olup bu yöntemin kullanılmasının büyük bir avantaj sağlatacağından da söz edebilmek mümkün olacaktır. Tabi ki bu yöntemin kullanımının tespit edilmesinde ve yöntemin uygulanmasında öncelikli olarak tespit aşaması vardır. Bu iyileştirme yönteminin gerçekten faydalı olunacağına inanıldığı zamanlarda bu tür bir yöntemin kullanımı gerçekleştirilmelidir.

Aksi taktirde problemler ile karşılaşılması da mümkün olacaktır. Bir de tabi ki Jet Grout kolon yönteminin kullanımından önce bunun ne demek olduğu ile bir inceleme başlatılabilir. Taşıyıcılığın yetersiz zeminlerde olması durumunda, zeminin inşaat için uygun bir hale getirilmesi amacı ile su ve çimento karışımı ile yapılan bu seçenekte basınçlı hava zemine enjekte edilir ve bu şekilde de zemin özellikleri iyileştirilir. Yani henüz daha başlangıçta zemin iyileştirmesi için inşaatta yapılan bir işlevdir. Kolonların başlangıcında da kullanılması mümkündür.

Jet Grouting Yöntemi Uygulanması

Jet Grout kolon seçeneğinin bir de uygulanma aşamasının bulunduğundan söz edilebilir. Jet grouting yöntemi uygulanması ise teknik bilgi isteyen ve uzmanlaşmış kişilerin gerçekleştirebileceği bir iyileştirme yöntemidir. Bu yöntemin kullanılabilmesi açısından öncelikli olarak geoteknik projesinde de olduğu gibi aks çekimleri gerçekleştirilebilir. Daha sonrasında projede yer alan aralıklara göre kazıkların çakılması sağlanır. Delme işlemlerine geçiş yapılacağı zaman da bu işlemler için jet grout tijleri kullanımı gerçekleştirilir. Ardından da bu tijler zemindeki enjeksiyona hazırlamak amacı ile çeşitli sıvıları salgılamaktadırlar. Bu sıvılar genellikle su, bentonit şerbeti, grout gibi sıvılar olmaktadır.

Delme işlemlerinin devamlılığı istenilen derinliğe gelene kadardır. İstenilen derinliğe gelindikten sonra delme işlemi durdurulur ve sıvı salgılama işlemi de böylelikle sona ermiş olur. Bu işlemlerin gerçekleştirilmesinin ardından geçilebilecek olan bir diğer aşama ise enjeksiyon aşaması olarak adlandırılmaktadır. Bu enjeksiyon aşamasında hazırlanmış olan çimento ve su karışımı sızdırmazlık özelliği oldukça yüksek olan bir pompa ile jet grout tijlerine iletimi gerçekleştirilir. Bu iletimin de sağlanması ile birlikte tijler karışımı püskürtür ve ardından yavaş yavaş şekilde yukarı doğru çekimi gerçekleştirilir. Bu işlemlerin de tamamlanmasının ardından büyük bir kinetik enerji oluşur ve bu enerji ile birlikte de çevredeki zemin yırtılır, karışım gerçekleştirilmiş olur. Bu işlemin devamlılığı ise üst kotuna kadar gerçekleştirilmektedir. İşte bu şekilde de zemin içerisinde kalan Jet Grout kolon oluşumları gerçekleştirilmiş olunur.

Jet Grouting Yönteminin Avantajları

Her yöntemde olduğu gibi bu yöntemde de avantajlar merak edilen konular arasında yer almaktadır. Jet Grouting yönteminin avantajları eğer inceleme altına alınmak istenirse, bu yöntemin avantajı olarak öncelikli olarak zemin özelliğinden söz edebilmek mümkündür. Bakıldığında hemen hemen her türlü zemin üzerinde bu Jet Grout kolon yönteminin uygulanabileceği görülmektedir. Bunun haricinde zararlı vibrasyon etkisi oluşturması durumu oluşmadan önemli ve tarihi binaların hemen yakınında uygulanabilmesidir. Çevre kirliliği konusunda da hiçbir şekilde sıkıntısı bulunmamaktadır çünkü sadece çimento ve sudan oluşan bir karışımdır denilebilir. Harcanacak enerjideki tasarruf açısından da oldukça iyidir çünkü küçük çapı delikler ile büyük kolonların elde edilebilmesi mümkün olmaktadır. Son olarak da maliyet konusundan söz edilebilir. İşe tam olarak başlamadan önce tam maliyet çok kolay bir şekilde bu yöntemde hesaplanabilir.

Jet Grouting Yönteminde Kontroller

Bir de Jet Grout kolon yöntemi uygulanırken kontrollerden bahsetmek gerekmektedir. Jet Grouting yönteminde kontroller bulunmaktadır. Kalite kontrolü, çap kontrolü ve basınç dayanım kontrolü olarak bu kontroller üçe ayrılır. Kalite kontrolleri tasarım öncesindeki kabuller ile gerçekleştirilir. Hatalar bulunur ve düzeltilir. Çap kontrolü ise kolonun etrafının açılması ve gerekli ölçümlerin yapılması ile gerçekleştirilir. Son olarak da basınç dayanımı kontrolü bulunmaktadır. Bu kontrol alınmakta olan karot örneklerinin tek eksenli bir basınç deneyinde kullanılması ve sonuçların değerlendirilmesi ile gerçekleştirilen bir kontroldür.

 

Konu Hakkında Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz. Tıklayınız!