Taş Duvar Tasarım

Anasayfa Taş Duvar Tasarım

Farklı amaçlar ile kullanılan, doğal olan malzeme anlayışının içerisinde ya da sınıfı içerisinde bulunan yapı tekniklerinde de tercih edilen malzeme gruplarından bir tanesi, taş ya da taş duvar olarak tanımlanmıştır. Kullanım amaçları arasında istinat duvarı, görsel şölen gibi maddelerin ya da estetik görünüm gibi maddelerin veya dayanıklılık ya da güçlendirme gibi etkenlerin bulunduğu görülecektir. Taş duvar tasarım anlayışına bakıldığında, ihtiyaca göre ya da kullanım şekline göre, farklı ifadelerden, tekniklerden ya da uygulamalardan bahsedilmesi mümkün olacaktır. Tasarım anlayışını ön plana çıkarıp, görsellik, estetik ya da zarafet gibi kelimeler içerisinde bütünleştirdiğiniz takdirde, iç cephelere ya da dış cephelere uygulanan, yaşam alanlarına uygulanan ya da toplu yaşam alanlarına uygulanan malzemeler ya da tasarımlar anlayışı karşınıza çıkacaktır. Bir bölgenin güçlendirilmesi, takviye edilmesi ya da istinat duvarı anlayışının gündeme getirilmesi gibi anlayışlarda da, aynı ifadenin ya da tasarım şeklinin kullanıldığı görülecektir.

Taş Duvar Tasarım Çeşitleri

Genel başlıklar halinde taş duvarlar ile ilgili olacak şekilde, tasarım çeşitleri ifadesi kullanıldığında, bunu 2 ana grup üzerinden incelemek gerekecektir. İlk grup tahmin edildiği gibi, estetik amacı ile kullanılan malzemeler ya da uygulanan teknikler anlamına gelmektedir. Estetik anlayışının içerisinde yapıların, binaların ve tesislerin açık alanda bulunan bazı taşıyıcı yük özelliğine sahip olan ya da olmayan duvarların kaplanması gibi bir anlayış ortaya çıkacaktır. Diğer gruba geçtiğinizde, bu amaç terk edilecek, tamamen betonarme duvar ya da payandalı duvar veya kazıklı duvar veya zemin çivili duvar gibi seçeneklerin yerine de, yapılacak hesaplamalar dahilinde kullanılacak sistemler ya da tasarımlar karşınıza gelecektir.

Estetik Taş Duvar Tasarımları

Bu grup tamamen görsel amaca hizmet edecek uygulamaları ya da teknikleri işaret etmektedir. Estetik taş duvar anlayışına baktığınızda, kullandığınız binalarda, tesislerde, konutlarda, iş yerlerinde, açık alanlarda ya da kapalı alanlarda bulunan her türlü işletmede tercih edilen malzemeler aklınıza gelmelidir. Evinizin bir köşesini ya da komple iç cephesini ya da açık bir alanı bulunuyor ise, balkonları, terasları kaplama amacı ile kullanabilirsiniz. İş yerleriniz, cafeleriniz içinde aynı uygulamalar geçerlidir. Doğadan çıkarılmış malzemelerin belirli işlemler ile belirli şekillere dönüştürülmesi kapsamında elde edilen malzemeler, duvarlara ve özel teknikler kullanılmak sureti ile tavanlara ya da yer döşemelerine dahi monte edilebilmektedir. Amaç tamamen, kullanılan mekanı görsel açıdan zenginleştirmek olacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken kriterlerin içerisinde, montajı yapılan taş duvarların zemin üzerinde sabit kalması, olası bir hareketlenmede, özellikle doğal hareketlenmelerde, deprem gibi faktörlerde, bina ve tesis içinde bulunan şahıslara ya da mallara zarar verecek şekilde kopmaması yer almaktadır.

Taşıyıcı Taş Duvar Tasarımları

Taş duvar kelimesi kullanıldığında, yalnızca şahısların aklına ya da sizlerin aklına, görsel amaçlı hazırlanmış kaplama malzemeleri gelmemelidir. Parklarda, bahçelerde gördüğünüz, yerlere döşenmiş taşlar ya da taş kaplama malzemeleridir. Konuta, bir işyerine, bir ofise, bir AVM’ye girdiğinizde duvarlarda gördüğünüz kaplama malzemeleri olarak düşünmelisiniz. Taşıyıcı sistem olarak da değerlendirilen taş duvar çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar genelde beton duvar, perde duvar ya da kazık duvar veya payandalı duvar gibi seçeneklerin yerine geçmektedir. Amaç belirlidir. Amaç tamamen taş duvarın arkasında bulunan zeminin olumsuz etkilerinin, istenen bölgeye gelmesini önlemek olacaktır. Özellik ile bu uygulamaları şehir içi ya da şehirler arası yollarda, kot farkı oluşan bölümlerde görebilirsiniz.

Bir yamaç eteğine açılmış bir yolun, sağlı sollu kenarlarına baktığınızda, toprak zeminin ön tarafına, yola doğru taş duvar örme işleminin yapıldığını göreceksiniz. Buranın amacı belirlidir. Amaç yapılmış, tesis edilmiş yola ya da ortak kullanım alanına veya insanlar tarafından kullanılan alana, zeminde bulunan su, toprak ve benzeri malzemelerin kaymasını engellemektir. Uygulamada elbette her zaman olduğu gibi profesyonel ekipler ya da teknik personeller tarafından yapılması gereken işlemler bulunacaktır.

Taş Duvar Tasarımında Dikkat Edilecekler

Taş duvar tasarım, istinat duvarı anlayışında gündeme getirilecek ise, dikkat edilmesi gereken işlemler belirlidir. İlk sırada zemin etüt çalışmaları bulunmaktadır. Uygulanacak zemine taş duvar örümü aşamasında, tahmin edeceğiniz gibi, belirli bir yük binecek, belirli bir basınç uygulanacaktır. Bu yüzden önce zemin etüt çalışması yapılmalı, arkasından projelendirme yapılarak teknik değerler, statik bilgiler ortaya çıkarılıp, taş duvar montaj işlemine geçilmelidir. Ayrıca duvar geometrisinin amaca, döşenecek amaca uygun olması zorunludur. İstinat duvarı yüksekliğine karar verildikten sonra, arka zeminin durumuna ya da konumuna veya coğrafik yapısına göre bir sistem ile montajının yapılması gerektiği unutulmamalıdır. Yeraltı suyu problemi, doğal toprak kaymaları ve benzeri ortamlarda yapılacak gerekli teknik hesaplamalar ile birlikte, sistemin oluşturulması hayati önem taşıyacaktır.

 

Konu Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz. Tıklayınız!