Temel sağlamlaştırma işlemi, farklı amaçlar doğrultusunda yapılabilen bir dayanıklılığı artırma yöntemidir. Binanın yük taşıma konusunda sıkıntısı varsa, yetersiz geliyorsa ya da temelde genişleme yaptırmak istiyorsanız temel yenileme uygulamasını kullanabilirsiniz. Bu işlem sırasında hem eski hem de yeni düzenlemeler birbirine uyumlu hale getirilmeye çalışılır. Genişletme işlemi de bu aşamada en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Bu işlemle beraber kolon ve bina güçlendirme uygulamalarını da yaptırabilirsiniz. Temel güçlendirme yöntemleri, binanın ihtiyaçlarına göre belirlenmektedir. Bu yüzden öncesinde etüt çalışması ve rapor hazırlama evresi bulunmaktadır. Bu aşamalardan sonra hazırlanan plana göre uygulamaya başlanır ve binanız belli bir süre boyunca çalışma altına alınır. Birkaç ay sürebilen çalışmalardan sonra daha güvenli bir ortama sahip olursunuz.
Temel Güçlendirme Ne İçin Yapılır?
Güçlendirme işlemleri, depreme karşı önlem almak isteyen, binasında derin çatlaklar bulunan, 90 yılı ve öncesi yapılan eski binalarda genel itibariyle tercih edilmektedir. Fakat deprem kuşağında bulunan bir ülke olarak bu çalışmalara çok daha önem göstermek gerekiyor. Bu yüzden son zamanlarda gelen kurallarla beraber güçlendirme yaptıranların sayısı da artmıştır. Deprem kaynaklı önlem uygulamalarının yanı sıra, binasının daha uygun şartlara gelmesini isteyen mülk sahipleri de bunu tercih etmektedir. Bina temelinin güçlendirilmesi işlemi, yüklenme problemlerinde, bina yapısının yetersiz kaldığı durumlarda ve temel genişletilmesi gereken yapılarda tercih edilmektedir. Eski yapının üzerinden yükün alınması ve aynı zamanda da eski ve yeni yapıların kaynaştırılması için tercih edilmektedir. Çerçeveleme ile ya da perde duvar sayesinde gereken işlemler tamamlanmaktadır. Temel güçlendirme uygulaması aynı zamanda fay hattı gerilmelerine ve depremlere karşı da uyumlu şekilde inşa edilmektedir. Bu şekilde, ilerideki afetlere karşın önlem almış olursunuz.
Temel GüçlendirmeNedir? Ne Kadar Sürer?
Temel güçlendirme işlemi sırasında, yapılan çalışmaların eski yapıyla birebir uyum sağlaması gerekmektedir. Bu yüzden hassas ve detaylı bir çalışma gerekiyor. Uzman bir ekip tüm bu çalışmaları en kısa sürede gerçekleştirecektir. Fakat temel güçlendirme uygulamasında bazı kriterler hem süreyi hem de meblağı etkilemektedir. İlk olarak, kolonların temel üzerindeki durumu, temelin dayanıklılığı ve binanın yaşı gibi durumlara bakılmaktadır. Bunun için alan taraması için bilirkişiler önceden bir etüt çalışması yapıyor. Birkaç süren bu çalışmanın ardından sonuçlar uzmanların ellerine ulaşıyor ve buna göre size bir fiyat belirliyorlar. Eğer ihtiyaç varsa temel yenileme işleminin yanı sıra, bina, kolon ve kiriş güçlendirilmesi de yapılmaktadır. Buna göre de ekstra bir ücret eklenir çalışmanın içerisine.
Temel Güçlendirme Maliyeti Nasıl Hesaplanır?
Mantolama ya da kolon güçlendirme işlemleri gibi ek faaliyetler gerekiyorsa, temel güçlendirmenin de fiyatında değişiklik olacaktır. Bu işlem bina yenileme işleminde olduğu gibi tüm bina mülk paydaşlarının onayıyla yapılmaktadır. Özellikle çatlak ya da yıkıma meyilli olan yapılar söz konusuysa, bunun için mutlaka belediye ve bakanlıklardan randevu almalısınız. Temel güçlendirme uygulaması yükleri taşımak için yeterliliğini artırma, yeni bir temel yapılması ya da var olan temelin genişletilmesi şeklinde yapılmaktadır. Her bir uygulamanın gereklilikleri farklıdır. Aynı zamanda eski temelde kullanılan malzemelerde hata ya da eksiklik varsa bunun için de ekstra bir işlem gerekecektir. Bu uygulamalarının maliyeti, sizin binanızın durumu ile paralel olarak değişiklik gösterecektir. Perde duvar kullanımı, kolonlara ek kafes gerekmesi, mantolama işlemi, temel genişletme gibi durumlarda ekstra fiyat biçilebileceğini de söyleyebiliriz. Güçlendirme işlemi için, uzman bir kurum ve ekipten yardım almalısınız. Aksi takdirde eskisinden daha olumsuz bir sonuçla karşılaşabilirsiniz.
Güçlendirme Uygulama ve Çalışmaları Hakkında Bizi Arayabilirsiniz. Tıklayınız!