Kolon Güçlendirme Nedir

Kolon Güçlendirme Nedir?

Kolon, bilindiği üzere bir bina için en önemli unsurlardan biri. Temel sağlam olması, binanın dış etkenlere karşı dayanıklı olması gibi birçok şey için oldukça önemlidir. Bina güçlendirme işleminde de kolon güçlendirme yapılıyor. Bu şekilde özellikle90 öncesinden kalan binaların daha güçlü olması sağlanmaktadır. Kolonu zayıf olan veya eksik olan her binanın bu işlemi mutlaka yaptırması gerekiyor. Bu özellikten yoksun olan binalar, en küçük sarsıntıdan bile fazlaca etkilenebilirler. Deprem bölgesinde olan bir ülke olarak, bu işlem daha da önemli kazanmalı ve herkesin yapması gereken bir işlem olmalıdır. Kolon güçlendirme uygulamasının çeşitli yöntemleri bulunmaktadır. Bunun size uygulanması için öncesinde bir durum analizi yapılacaktır. İşlem sonucu bu yöntemlerden biri tercih edilerek çalışmalara başlanır.

Neden Kolon Güçlendirme Tercih Ediliyor?

Beton malzemeli kolonların güçlendirilmesi, taşıma gücünün artırılması anlamına geliyor. Bu şekilde binalarınız, eviniz, iş yerleriniz çok da ha sağlam ve dayanıklı hale gelmektedir. Kolon güçlendirme uygulaması için eski ve yeni beton arasında bir karşılaştırma yapılır ve işlem buna göre uygulanmaya başlanır. Kolon yenileme işlemi ile özellikle eski yapılar, neredeyse sıfır bir yapıya dönüşürler. Bu da Türkiye gibi deprem fay hatlarının yoğun olduğu bölgelerde yapılması gereklilikten ziyade zorunludur. Güçlendirme uygulaması için, binanın yaşı, durumu ve kolonların malzemesi dikkate alınır. Bu durumlardan herhangi birinde ciddi eksiklikler ya da hasar söz konusu ise yapılmasını çok daha şiddetle önerebiliriz. Kolon işlemi, mutlaka alanında uzman bir ekip tarafından yapılmalı ve işlem öncesi muhakkak rapor oluşturulmalıdır.

Kolon Güçlendirmesi Nedir?  Ne Kadar Sürer?

Kolon yenileme işlemi süresi binanın durumuna göre farklılık göstermektedir. Bu işlem özellikle 90 yılı öncesi yapılan binalara gereklidir ve eski oldukları için de ortalama olarak 2000 yılında yapılmaya başlanmış binalara göre daha uzun süre alabilir. Kolon güçlendirme işlemi için beş katlı bir binayı örnek vermek gerekirse, ortalama 40 gün süreceğini söyleyebiliriz. Tabii ki belirttiğimiz gibi bu süreç, kullanılan yöntem ve materyal yapısına göre değişiyor. Kolon güçlendirme yöntemleri arasında, betonarme bölümün artırılması, kolona yeni kesitlerin eklenmesi veyahut kolonun demir bir kafes içerisinde alınarak yeni bir destek yaratılmasıyla olmaktadır. Aynı zamanda eski ve yeni kolonun kaynaştırılması için de işlemler yapılmaktadır. Böylece, yöntemler doğrultusunda güçlendirme işleminin süresi belli olmaktadır.

Kolon Güçlendirme Maliyeti Nasıl Hesaplanır?

Biraz önce de söylediğimiz üzere hangi yöntemin tercih edildiği ve hangi tarz ürünlerin kullandığı maliyet üzerinde etkilidir. Yanı sıra, yapının kat ve daire sayısı, hangi yılda yapıldığı, kolonda kullanılan malzemeler ve benzeri son derece önemli. Eğer eski bir binaya sahipseniz ya da kolon yapımı sırasında deniz kumu gibi sağlam olmayan yetersiz maddeler kullanıldıysa maliyet ve süre de buna göre değişecektir elbette. İşlemler sırasında zaten detaylı bir rapor hazırlanmak durumunda. Böylece neyin nasıl olduğu ve hangi periyot üzerinden ilerleneceğini görebilirsiniz. Kolon güçlendirme uygulaması özellikle kentsel dönüşüm kanunun zorunlu olması ile beraber bina sahipleri tarafından sıkça merak edilir olmuştur. Bu nedenle maliyet ve süresi konusunda değişiklikler olabilir. Binanızı röntgeni çekildikten sonra gerekli maliyet bilgisine ulaşabilirsiniz. Eski binalarda, etüt bilgisi, keşif ve benzeri hepsi için 4 ile 10 bin TL arasında ücretler istenebilmektedir. Kolon yenileme işlemi ise bahsettiğimiz gibi binanın durumuna göre değişmekle beraber geniş bir skalaya sahiptir. 20 bin ile 150 bin TL arasında bir fiyat biçilebileceğini sizlere iletebiliriz.

 

Kolon Güçlendirme Çalışma ve Uygulamaları İçin Bizi Arayabilirsiniz. Tıklayınız!