Mevcut bina ve tesislerin zaman içerisinde farklı etkenlerle ya da imalat hataları nedeni ile depreme dayanıksız hale gelmeleri muhtemel olabilir. Mevcut bir binanın eski bina olması, bina ve tesisin eski olması ya da yeni olması da bazı durumlarda fark etmeyebilir. Yapılacak, uzman ekipler tarafından yapılacak denetlemeler ile birlikte, bu binaların kolon ve kiriş yapılarında sorunlar olduğu ya da projeye aykırı imalat nedeni ile temelinde sorunlar olduğu tespit edilebilir. Bu durumda bulunan binaların depreme dayanıklı hale getirilmesi amacıyla, yapılacak işlemler genel başlıkta, bina güçlendirme işlemleri olarak tanımlanmaktadır.
Herhangi bir iç ya da dış etkenler ile mevcut bina ve tesislerde bulunan kolonların, kirişlerin, duvarların, temellerin hasar görmüş olduğu tespit edilir ise, bu hasarların giderilmesi takviye edilmesi ve doğal afetlere veya depreme dayanıklı hale getirilmesi amacıyla yapılan işlemler, genel anlamda bina güçlendirme olarak tanımlanmaktadır. Aslında bu ifadeden bina güçlendirme faydaları hakkında da bilgi elde edilmesi mümkündür. Yaşam alanlarının ya da toplu halde bulunan tesislerinde depreme dayanıklı hale getirilerek, maddi, manevi kayıpların engellenmesi amacıyla yapılması gereken işlemler, yapılacak bina güçlendirme çalışmalarının faydaları arasında bulunmaktadır.
Bina Güçlendirme Zorunlu mu?
Yazılı basın organlarında, görsel basın organlarında dikkatli bir takip sistemini geliştirebilir iseniz, deprem meydana geldiğinde, küçük çaplı depremler ya da yüksek çaplı depremler esnasında bazı binaların ve tesislerin yaşam alanlarının yıkıldığını ya da oturulamaz duruma geldiğini göreceksiniz. Bu binaların, yıkılmayan ancak oturulamaz duruma gelen binaların ya da hasar görmüş binaların bir şekilde tamamen yıkılması ya da güçlendirilmesi ve yeniden kullanıma açılıp, insanların barınabileceği bir şekle dönüştürülmesi gerekmektedir.
Oturduğunuz bina ve tesiste görsel olarak çatlamalar ve benzeri olumsuzluklar görüyor iseniz, hayatınızı riske atmak istemiyor iseniz, güçlendirme çalışmalarını yapmanız ya da yaptırmanız zorunlu olacaktır. Bu konuda bireysel olarak yapabileceğiniz işlemler yoktur. Mevcut çatlağın üzerini, alçı ve çimento harcı ile bireysel olarak kaplamanız sadece makyaj olacaktır. Bu yönde bir işlem yapmanız binanızı güçlendirmeniz anlamına gelmeyecektir. Risk içermeyecek şekilde, oturulabilir bir seviyeye gelmesini istiyor iseniz, profesyonel ekiplerden, üstelik bakanlık tarafından onay ve firmalardan, işletmelerden yardım almanız gerekecektir.
Bina Güçlendirme Nasıl Yapılır?
Bahsedildiği üzere, bina güçlendirme faydaları, yaşam alanlarının, binaların, tesislerin kullanılır hale, az hasar görmüş bina ve tesislerin kullanılır hale getirilmesi olarak tanımlanmaktadır. Peki nasıl bina güçlendirme işlemi yapılmaktadır?
Burada mantolama veya gömlek geçirme sisteminin kullanıldığı görülecektir. Kanat ekleme sisteminin kullanıldığı görülecektir. Yeni ve eski betonları kaynaştırma sisteminin kullanıldığı, kolon mantolama sisteminin kullanıldığı, çelik mantolama sisteminin kullanıldığı görülecektir. Betonarme mantolama sisteminin kullanıldığı, epoksi enjeksiyon sisteminin kullanıldığı görülecektir.
Bina Güçlendirme Kimlere Yaptırılır?
Bina güçlendirme faydaları nasıl yapılacağı ya da uygulanacak sistemler hakkında yazı içeriğinde gerekli bilgi verilmiştir. Peki böyle bir işlemi nasıl yapacaksınız? Kime yaptırmanız gerekmektedir? Elbette burada bahsedilmiş sistemlerin bir ya da birden fazlasını, bireysel olarak gerçekleştirme imkanı bulunmamaktadır. Kendi çabalarınız ile yapabileceğiniz işlemler değildir. Böyle bir durumda profesyonel ekiplerden, işletmelerden, uzmanlardan destek almanız, hizmet almanız, işçilik almanız, yapım işi almanız gerekmektedir. Bu konuda bir tercihte bulunurken dikkat etmeniz gereken en önemli kriter, ilgili bakanlık tarafından onay verilmiş işletmeleri tercih etmeniz olacaktır.
Binanın yapısının incelenmesi, hasar gören bölümlerinin incelenmesi, uygulanacak doğru tekniğe karar verilmesi, karar verilip onay alındıktan sonra, sistemin binanın içerisindeki kolonlara, kirişlere, duvarlara, temellere uygulanması tamamen profesyonel ekipler tarafından gerçekleştirilmelidir.
Bizimle İletişime Geçerek Sorularınızı İletebilirsiniz.
Lütfen aşağıdaki formu doldurun, en kısa sürede sizi arayacağız