Bina Güçlendirme Çalışması Neden Tercih Edilmeli?

Bina Güçlendirme Çalışması

Bu içeriğimizde Bina Güçlendirme Çalışması Neden Tercih Edilmeli? Sorusuna değineceğiz. Bildiğiniz gibi Türkiye maalesef deprem kuşağı üzerinde yer almaktadır. Bunun yanında mevcut binaların büyük bir bölümünün depreme dayanıksız olması nedeniyle birçok insan bina güçlendirme çalışmaları hakkında bilgi sahibi olmak istiyor. Konuya hakim deprem uzmanları, güvenlik açısından yetersiz binalara mutlaka bina güçlendirme çalışması yapılması gerektiğini dile getiriyor. Çünkü bina güçlendirme çalışmaları olası depremlerde can ve mal kaybını önlemek için uygulanan en etkili yöntemlerden biridir. Binanın yıkılmasını önlemek ve çökmesi halinde meydana gelecek zararları engellemek amacıyla sıklıkla tercih edilir. Bu çalışma ile binaların çok daha güçlü bir hale getirilmesi mümkün olmaktadır.

Bina güçlendirme yerine binanın yenilenmesinin tercih edilmesi ise hak kaybı doğurabilen oldukça maliyetli ve uzun süren bir işlemdir. Güçlendirme teknikleri daha düşük maliyetli ve kolay uygulanabilir olması nedeniyle daha çok tercih edilmektedir. Yapılan güçlendirme çalışması sonucunda binaların dayanıklılığı maksimum seviyeye çıkarılır.

Bina Güçlendirme ÇalışmasıBina Güçlendirme Çalışması Nedir?

En çok merak edilen sorulardan biri de bina güçlendirme çalışması nedir? Olmaktadır. Bina güçlendirme çalışmaları uygulanmadan önce yapının deprem performans analizi yapılmaktadır. Uzman ekipler tarafından yapılardan numuneler alınarak incelenir. Ortaya çıkan sonuçlar deprem yönetmeliğinde belirtilen düzeyde değilse güçlendirme çalışması önerilir. Analiz ekibi hangi tekniğin nasıl uygulanması gerektiği konusunda gerekli bilgilendirmeyi konut sahiplerine yapacaktır. Güçlendirme işlemleri betonarme, çelik konstrüksiyon ve karbon fiber malzeme ile yapılmaktadır. Başlıca güçlendirme yöntemleri şunlardır:

  • Çelik mantolama
  • Betonarme mantolama
  • Epoksi enjeksiyonu
  • Mantolama veya gömlek geçirme
  • Kanat ekleme
  • Eski ve yeni betonları kaynaştırma
  • Kolon mantolama

Bunların içerisinde en sık tercih edilen karbon fiber malzeme ile yapılan güçlendirme işlemleridir. Çünkü bu malzeme çok daha hafif ve dayanıklıdır. Binalara ekstra bir yük getirmez. Alçıpanla kaplandığı içinde yapılarınızın görünümünü olumsuz etkilemez.

Deprem Performans Analizi ile ilgili daha detaylı bilgi almak için “Deprem Performans Analizi Nasıl Yapılır?” başlıklı blog yazımızdan faydalanabilirsiniz.

Kentsel Dönüşüm Nedir?

Kentsel dönüşüm nedir? Sorusuna değinecek olursak; şehrin bir kısmının ya da ciddi anlamda büyük bir bölümünün belirli bir proje kapsamında sistematik olarak mevcut yapı stoklarının olası deprem risklerine karşı toprak zeminin ve üstünde bulunan yapının risk unsurlarının belirlenmesi, muhtemel depremde yıkılması ve yerine uygun temelli yapıların yapılmasıdır.

Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında riskli toprak zemin ve riskli bina kullanım dışına çıkarılarak bunun yerine daha uygun bina yapılır. Son 10 sene içerisinde Türkiye’de birçok bölge kentsel dönüşüm projesi kapsamında yenilenme çalışmaları yapılmaktadır. Ancak bu işlemde binalar yıkıldığı için bina sakinleri uzun bir süre beklemek zorunda kalmaktadır. Bunun yanında kentsel dönüşüm projeleri yüksek maliyetler içermektedir. Bu yüzden günümüzde konut sahipleri hem maddi açıdan hem de zaman açısından tasarruf etmek için bina güçlendirme işlemlerini daha çok tercih etmektedir. Bina güçlendirme işlemleri kentsel dönüşüme nazaran çok daha kısa sürede gerçekleştirilir. Binaların dayanıklılık seviyesi maksimum seviyeye çıkarılır. Yani yapılarınız yıkılıp yeniden yapılmış gibi olur. Bina güçlendirme işlemleri artık hem ülkemizde hem de yurt dışında yaygın bir şekilde kullanılıyor. Olası depremlerde can ve mal kayıplarının önüne geçmek için bina güçlendirme işlemleri büyük önem taşımaktadır.

Bina Güçlendirme Çalışmasının Avantajları

Bina güçlendirme çalışmasının avantajları kentsel dönüşüme nazaran 2 farklı şekilde karşımıza çıkmaktadır. Bunlardan ilki bina güçlendirme işlemi ile bina yıkılıp yeniden yapılmış gibi dayanıklı olmaktadır. Diğer büyük avantajı ise çok daha düşük maliyetli olmasıdır. Bildiğiniz gibi binaları yıkmak ve yeniden yapmak oldukça maliyetli bir işlemdir. Bunun yanında mütahit vb kaynaklı sorunlar nedeni ile 2 ila 5 seneye kadar yenileme çalışmalarının uzayabildiği görülmektedir. Bu durum hem maddi açıdan hem de zaman açısından ev sahipleri için büyük sorunlar ortaya çıkarmaktadır. Ancak güçlendirme çalışmaları bu durumu tamamen ortadan kaldırıyor.

Bina güçlendirme işlemleri çok kısa bir süre içerisinde gerçekleşir ve bina sakinleri hızlı bir şekilde tekrar evlerine yerleşebilirler. Bina güçlendirme işlemleri deprem kuşağında bulunan ülkemiz için büyük önem arz etmektedir. Bunun yanında 2014 yılında resmi gazetede yayınlanan  deprem  yönetmeliğinde 6306 sayılı kanunun 8. maddesinin 2. fırkası gereğimce ”Binanın Yıkılması İçin Verilen Zaman İçerisinde Maliklerce Güçlendirme Kararı Alınabilir” maddesi bulunmaktadır. Bunun için, ilk önce güçlendirmenin teknik olarak mümkün olduğunun saptanması gerekmektedir. Ardından güçlendirme kararı alınarak, güçlendirme projesi hazırlanmalıdır. Daha sonra imar mevzuatı çerçevesinde gerekli olan ruhsat alınmalıdır.’’ Bu yönetmelik sayesinde ülkemizde yapı güçlendirme işlemleri çok daha fazla hız kazanmıştır.

Bizimle İletişime Geçerek Sorularınızı İletebilirsiniz.

Lütfen aşağıdaki formu doldurun, en kısa sürede sizi arayacağız