Bina Güçlendirme Çalışması Ne İçin Yapılır?

Bu içeriğimizde “Bina Güçlendirme Çalışması Ne İçin Yapılır?” sorusunun cevabını detaylı bir şekilde sizlerle paylaşıyoruz.

Bina Güçlendirme Nedir?

Mevcut binanın dayanıklılığının ya da mukavemetinin arttırılması ya da doğal afetlere veya depreme dayanıklı hale getirilmesi, bina güçlendirme nedir? Sorusunun teknik karşılığını meydana getirmektedir. Tabii ki bu işlemlerin yapılmasında, profesyonel hizmet anlayışı ön plana çıkacaktır. Konuya hakim uzmanların, ekiplerin, gerçek ya da tüzel kişiliklerin tercih edilmesi gerekmektedir.

Bina güçlendirme de teknikler kullanılmak ile birlikte, faydalı olduğu alanlar binanın mukavemetinin arttırılması, can ve mal kaybının önüne geçilmesi olarak değerlendirilebilir. Temel anlamda bina üzerine yapısal ilaveler yapılmakta ve özellikle depreme karşı dayanıklı bina anlayışı tesis edilmeye çalışılmaktadır.

Bina Güçlendirme Çalışması

Bina Güçlendirme Çalışması Ne İçin Yapılır?

Teknik açıdan bina güçlendirme nedir? Sorusunun mümkün olduğunca anlaşılır bir dil ile karşılığı sizlere verilmiştir. Biraz daha teknik detaylara ya da kullanım amacına doğru yaklaşıp, bina güçlendirme ne için yapılır? Sorusunun karşılığına bakalım. Her şeyden önce ülkemizin bir deprem hattı üzerinde bulunduğunu unutmayalım. Depremler mutlaka olacaktır, doğal afetler mutlaka yaşanacaktır. Önemli olan bu doğal afetlerin yaşanması değildir, önemli olan mevcut binaların, konaklama ya da iş yerlerine yönelik, toplu kullanım alanlarına yönelik binaların mukavemetinin arttırılması ve depreme dayanıklı hale getirilmesidir.

İşte bina güçlendirme çalışmaları da bu amaç ile yapılmaktadır. Evler, işyerleri, ofisler, bürolar, toplu kullanım alanları, yollar, köprüler, aklınıza tüm yapılar özellikle depreme karşı dayanıklı hale getirilmektedir. Bu sayede yazının giriş bölümünde de ifade etmeye çalıştığımız gibi, olası can ve mal kayıplarının önüne geçilmeye çalışılmaktadır. En azından olası can ve mal kayıplarının minimum seviyelerde bulunmasına katkı sağlanmaya çalışılmaktadır.

Bina Güçlendirme Çalışması Ne Kadar Sürer?

Burada önemli olan, profesyonel ekipler, konuya hakim uzman ekipler üzerinden teknik yardım alınması ve işin yaptırılmasıdır. Bina güçlendirme çalışması ne kadar sürer? Önce sizlere kısaca ya da başlıklar halinde bina güçlendirme teknikleri hakkında birkaç bilgi verelim. Güçlendirmede tercih edilen tekniklere göre gündeme gelecek süre değişkenlik gösterebilir. Bu tekniklerin arasında kanat ekleme, eski ve yeni betonları kaynaştırma, kolon mantolama, çelik mantolama, epoksi enjeksiyonu mantolama veya gömlek geçirme gibi seçenekler bulunmaktadır. Ekipler tarafından projeye uygun bir şekilde bu teknikler kullanılabilir. Bu tekniklerin kullanımına göre, sürelerinde değişkenlik gösterdiğini elbette ki siz de takdir edeceksiniz.

Ne kadar süreceği konusunda net bilgi, profesyonel yardım almanız, profesyonel yardıma istinaden projenin incelenmesi ve gerekli tekniğin belirlenmesi anlayışına göre değişiklik gösterecektir. Başvuru yaptığınız gerçek ya da tüzel kişiliklerden ya da belediyelerden yardım talep edeceksiniz. Gerekli incelemenin yapıldığını ya da yapılmasını izleyeceksiniz. Buna istinaden, tarafınıza elbette ki bir maliyet ile birlikte, bir zaman çizelgesi sunulacaktır. Genelde bu zaman çizelgesinin içerisinde işlemlerin tamamlandığı görülmektedir.

Bina Güçlendirme Maliyeti Nasıl Hesaplanır?

Yazımızın buraya kadarki bölümünde Bina güçlendirme nedir? Neden yapılır? Ne kadar sürer? Gibi sorulara anlaşılır bir dil ile cevap verilmeye çalışılmıştır. Temel hedefin can ve mal kaybının önüne geçmek ya da minimum seviyeye indirmek olduğu ifade edilmiştir. Peki böyle bir işleme kalkıştığınız da, evinizi, işyerinizi ya da ortak kullanım alanlarınızı yani bina ve tesislerinizi güçlendirmeye karar verdiğinizde, bu işlem size ne kadara mal olacaktır? 

Bu noktada  belirleyici olan uzman ekipler tarafından alana yani bina ve tesislere gelinmesidir. Öncelik projenin incelenmesidir. Projeye göre binada, binanın taşıyıcı sistemlerinde bir değişiklik yapılıp yapılmadığının kontrol edilmesidir, numunelerin alınmasıdır. Numunelerin laboratuvar ortamında incelenmesidir. Buna istinaden kullanılacak tekniğin belirlenmesidir. Tercih edilecek tekniğe göre farklı bir maliyetin çıkması söz konusu olabilir. Tekniklerin kullanılmasında belirleyici olan uzman personeller, gerçek ya da tüzel kişilikler olacaktır. Binanın statik yükünü arttırmayacak tekniklerin tercih edileceğinden emin olabilirsiniz. Kanat ekleme ya da kolon mantolama, çelik mantolama ya da betonarme mantolama veya epoksi enjeksiyonu gibi seçeneklerin tercih edilmiş olması ya da tercih edilecek olması maliyetleri tabii ki arttıracak veya düşürecektir. Bu yüzden öncelikli olarak siz bina ve tesislerinizin durumunu inceletmelisiniz.

Ekipler tarafından çalışmaların yapılmasını, projenin incelenmesini, numunelerin alınmasını, numunelerin sonuçlandırılıp, güçlendirme tekniklerinin belirlenmesini beklemelisiniz. Mutlaka tercih ettiğiniz ekip ya da ekipler tarafından, gerçek ya da tüzel kişilikler tarafından işe başlamadan önce, bir fiyat belirlemesi yapılıp, sizlere sunulacaktır. Onayınız alındıktan sonra işlemlere geçilecektir.

Bina güçlendirme çalışmaları hakkında daha detaylı bilgi edinmek için “Bina Güçlendirmesi İçin İlk Yapılması Gerekenler” başlıklı blog yazımızdan faydalanabilirsiniz.

Bizimle İletişime Geçerek Sorularınızı İletebilirsiniz.

Lütfen aşağıdaki formu doldurun, en kısa sürede sizi arayacağız