Büyük oranda deprem kuşaklarında yer alan bir coğrafyada yaşıyor olmamız sebebi ile deprem öldürmez çürük bina öldürür deyimi ile sık sık karşılaşmaktayız. Bu sebeplerden dolayı ülkemizde bina güçlendirme nedir? nasıl yapılır? Sorusu da sık sık sorulabilmektedir. Depreme karşı bilincin yerleşmesi ile birlikte, bina güçlendirme konusunun bütün illerimizde gündeme geldiği görülmektedir. Deprem gibi doğal afetlere karşı binaların güçlendirilmesi ve dayanıklılıklarının artırılması anlamına gelen bina güçlendirme, büyük oranda can ve mal kaybının önüne geçebilmektedir. Uzman bir ekip tarafından oluşturulan rapor içeriğine göre şekillenen bina güçlendirme işlemi, depreme dayanıksız olarak inşa edilmiş yapıların veya zamanla yıpranmış yapıların sağlamlaştırması anlamına gelmektedir.
Bina Güçlendirme Hangi Durumlarda Yapılmalıdır?
Bilindiği gibi ülkemizin birçok coğrafi alanı deprem fay hatlarının üzerinde veya yakınında bulunmaktadır. Daha önce sonuçlarını milletçe çok ağır ödediğimiz deprem afetleri ile karşılaşmış olmamız sebebi ile bundan ders çıkarmamız gerekmektedir. Burada ortaya çıkan sorulardan biri; bina güçlendirme hangi durumlarda yapılmalıdır? Olmaktadır. Uzman mimari ekip tarafından alınacak deprem dayanıklılık testi sonrası, bina güçlendirme işleminin yapılıp yapılmayacağı belirlenmektedir. Yaşam alanlarının güvenilir ve sağlam hale gelmesi depreme dayanıklı konutların kullanıma açılabilmesi için, bina güçlendirme uygulaması yapılmalıdır. Oturulan binada güçlendirmeye ihtiyaç olunup olunmadığının kontrol edilmesi son derece büyük bir önem taşımaktadır. Bu uygulamanın hangi durumlarda yapılacağı hakkında bilgi, gerekli dayanıklılık testini yapan firmalar aracılığı ile elde edilebilmektedir.
Bina Güçlendirme Teknikleri Nelerdir?
Yapıların güçlendirilmesi ve depreme dayanıklılıklarının artırılması amacı ile bina güçlendirme uygulamasının gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu uygulama ile ilgili merak edilen konulardan birinin ise; bina güçlendirme teknikleri nelerdir sorusu ile ilgili olmaktadır. Bina güçlendirme uygulamasında, binanın mimari yapısı, sağlamlık durumu gibi kriterler göz önünde bulundurularak işlem gerçekleştirilmektedir. Bina güçlendirme uygulamasında başta kolon güçlendirme gibi teknikler yerine getirilmektedir. Bunun dışında ihtiyaç duyulacak işlemlerin listesi, hazırlanan raporda ve projede sunulmaktadır. Uzman mimari ekip tarafından oluşturulan proje çerçevesinde gerçekleştirilen işlem sonrası, eski ve depreme dayanıksız yapıların, tamamen yıkılmasına gerek kalmadan sağlamlaştırılması ve depreme dayanıklı hale getirilmesi mümkün olmaktadır.
Bina Güçlendirme Çalışmaları ve Uygulamaları İçin Bizi Arayabilirsiniz. Tıklayınız!