Özellikle inşaat sektöründe kullanılan bir kavram olan aderans, farklı malzemelerin birbirine yapışması ve birlikte çalışması anlamına gelir. Özellikle betonarme yapılar için kritik öneme sahip olan aderans kavramı yapıların ömrünün ve dayanıklılığının artırılmasını sağlar. Hem beton hem demir donatıların tek malzeme gibi davranmasına yardımcı olan aderans yapıların stabilitesine de katkıda bulunur. Aynı zamanda malzemeler arasında oluşan gerilim kuvvetinin artırılması konusunda da etkilidir.
Aderans artırıcı yalnızca beton ve demir donatıların birbirine yapışması amacıyla kullanılmaz. Betonun agregaya yapıştırılması, seramik karoların alt tabakalara tutunması veya harçların betonarme yüzeylerde kalmasını sağlamak amacıyla da aderans veya aderans artırıcı kullanılabilir. “Aderans nedir?” sorusunun cevabını anlamak ve doğru şekilde uygulamak yapı sağlığı açısından önemlidir. Gelin, “Aderans artırıcı ne işe yarar?” sorusunun cevabına birlikte bakalım.
Aderans Ne İşe Yarar?
Aderans iki malzemenin birbirine yapışmasını sağlar. Aderansın kuvvetini belirleyen şeylerse genellikle yüzey geometrisi, bağlantının yapıldığı ortamın koşulları, kullanılan malzemelerin özellikleridir. Aderans kuvveti aynı zamanda su geçirimsizlik yaratacağı için hem paslanmaya hem korozyona karşı koruma sağlar. Kelime anlamı olarak bağlanma veya yapışma gibi tanımları bulunan bu kavram inşaat sektöründe bilinmesi gereken en önemli kavramlardan biri olarak kabul edilir. Bu yüzden “Aderans nedir?” sorusunun cevabının üzerinde özellikle durulması gerekir.
Aderans Artırıcı Neden Önemli?
Yapılarda kullanılan bütün malzemelerin uyum içinde hareket etmesi aderansın ne kadar doğru uygulandığına bağlıdır. Doğru şekilde gerçekleştirilmeyen aderans uygulamalarında yapıların dayanıklılığının azalması veya zaman içerisinde ortaya yapısal sorunların çıkması karşılaşılabilecek sorunlar arasındadır. Özellikle deprem bölgesinde yer alan yapılarda aderans artırıcı kullanılması hayati öneme sahiptir.
Yapılarda kullanılan tüm malzemelerin birbirine yapışarak uyumlu şekilde hareket etmesi yapının yükünün zemine eşit ve etkili aktarılmasını sağlar. Bu da yapıların daha yoğun yüklere mukavemet gösterebilmesini sağlar. Böylece deprem gibi şiddetli doğal afetler meydana geldiğinde yapıların hasar görme riski minimize edilebilir. Bu yüzden inşaat mühendislerinin “Aderans nedir?” sorusunun cevabıyla ilgili bilgi sahibi olması gerekir.
Aderans Artırıcılar Nelerdir?
Aderans kuvvetinin yetersiz olması aderans artırıcı kullanılmasını gerekli kılar. Aderans artırıcı malzemeler ile bu malzemelerin sahip olduğu özellikler farklılık gösterebilir. Ayrıca kullanılan yöntemlerde yapıya göre değişebilir. Çeşitli kimyasal katkı maddeleri, polimer modifiye ürünleri veya mekanik yöntemler aderans artırıcı uygulamalarda kullanılabilir. Öne çıkan aderans artırma yöntemlerinden bazıları şunlardır:
- Beton aderans artırıcı olarak nervürlü donatı kullanılabilir. Nervürlü çelik donatılar aderans kuvvetinin, dolayısıyla yapı sağlığının artmasına katkı sağlar.
- Beton sınıfı arttıkça aderans kuvveti de artış gösterir. Yüksek sınıf betonlar ve aderans artırıcı beton katkısı yapı dayanıklılığını da artırır.
- Kimyasal katkı maddelerinin hem betona hem harca eklenmesi aderans kuvvetini artırabilir. Örneğin latex aderans artırıcı bunlardan biridir. Ayrıca repamerk 325 gibi kimyasallar farklı malzemelerin birbirine yapışmasını kolaylaştırabilir.
- Aderans kuvvetini artırmak için aderans artırıcı astar kullanılabilir. Aderans astarı uygulamasının önceden temizlenmiş olan yüzeylere yapılması gerekir. Kir pas barındırmayan çimento esaslı yüzeylerde astar olarak kullanılan malzemeler son derece etkilidir.
- Soğuk derz aderans artırıcı gibi malzemeler kullanılabilir.
Aderans artırıcı olarak yapılan tüm uygulamalar “Aderans nedir?” sorusuna cevap olarak düşünülebilir. Aderansın planlamadan uygulama aşamasına kadar sorunsuz şekilde gerçekleşmesi yapı sağlığı üzerinde etki sahibidir. Ayrıca deprem analizi gibi çalışmalarda aderans kuvvetinin de incelenmesi gerekir.
Aderans Kuvvetini Etkileyen Faktörler
Aderans kuvvetini etkileyen tek faktör aderans artırıcı katkılar değildir. Diğer faktörlerin de bilinmesi, en az “Aderans artırıcı nedir?” sorusunun cevabı kadar önemlidir. Aderansın kuvvetini etkileyebilecek öne çıkan faktörlerden bazıları şunlardır:
- Aderans betonarme kullanılacak olan yüzeylerin kir, yağ, toz vb. faktörlerden arındırılmış olması gerekir.
- Yüzey düz değil, hafif pürüzlü olmalıdır. Çünkü pürüzlü yüzeyler aderansın tutuculuğunu artırabilir.
- Aderans artırıcı kullanırken su veya nem seviyesi kontrol edilmelidir. Ayrıca yüzey ne kadar kuru olursa aderansın performansı da o kadar artar.
- Ortamın sıcaklığı aderansın tutuculuğu konusunda etki sahibidir.
Aderans veya aderans artırıcı kullanımı bina güvenliğini artırır. Bu yüzden aderans uygulamaları bina güçlendirme çalışmalarında kullanılabilir. Peki, aderans artırıcı nasıl kullanılır ve uygulama sırasında dikkat edilmesi gerekenler neler?
Aderans Nasıl Uygulanır?
Aderans uygulaması sırasında izlenecek olan adımların sırası, aderansın etki kuvvetini artırabilir. Uygulama adımları sırasıyla şu şekildedir:
- Yüzey temizlendikten sonra astar uygulaması yapılarak aderans için uygun yüzey hazırlanmalıdır.
- Projeye en uygun aderans artırıcı ile kimyasal katkı maddeleri belirlenmelidir.
- Beton sınıfı da dahil olmak üzere belirlenen malzemeler doğru karışım oranıyla, üretici tarafından belirtilen talimatlara uygun şekilde hazırlanmalıdır.
- Uygulama fırça rulo veya püskürtme yöntemiyle yapılabilir.
- Uygulamanın ardından malzemelerin tamamen kuruyarak yapışması için belirli bir süre beklenmelidir.
Bu sırayla ve doğru şekilde yapılan aderans artırıcı uygulamaları istenen sonuçları verir.
Aderans Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
Aderans artırıcı malzemeler ve yapılan doğru uygulamalar pek çok avantajı da beraberinde getirir. Bu avantajlar arasından öne çıkanlar şunlardır:
- Malzemelerin birbirine daha iyi yapışmasını sağladığı için yapıların çok daha dayanıklı, çok daha uzun ömürlü olmasına katkı sağlar.
- Betonarme yüzeylerde su yalıtımı sağlar. Bu da su sızıntılarının önlenmesini sağlayarak iç mekanların korunmasına yardımcı olur.
- Aderans yalıtım olarak da adlandırılan iki beton arası aderans artırıcı uygulaması ısı kaybını azaltarak enerji tasarrufu yaratır.
- Hem C arası hem donatı arasında pratik bir uygulamaya sahiptir. Hızlı bir şekilde uygulanabiliyor olması nedeniyle hem zamandan tasarruf sağlar hem işçilik maliyetlerini düşürebilir.
- Neme, rutubete, kimyasal etkilere karşı koruma sağlar.
- Yüzeyler arasındaki bağ kuvvetini korur. Bu da yapısal bütünlüğün artırılmasına katkı sağlar.
- Aderans veya aderans artırıcı yalnızca farklı malzemelerin yapışmasını sağlamak için değil, aynı zamanda tamir harcı olarak da kullanılabilir.
Aderans uygulamaları çeşitli malzemelerle birleştirilebilir. Örneğin gerekli görüldüğü durumlarda karbon fiber ürünler ile bir arada kullanılması mümkündür.
Yapılarınızı Beşoğlu Güvencesiyle Güçlendirin!
Türkiye’nin deprem kuşağında yer alan bir coğrafyada bulunması nedeniyle yapıların maksimum dayanıklılık ile inşa edilmesi gerekir. Beton ile donatı arasında güçlü bir bağ kurma, beton örtü kalınlığı artırma gibi konularda etkili bir yöntem olan aderans da bu dayanıklılığın artırılmasına katkı sağlar. Yapı sağlığını koruma konusunda en sık başvurulan teknikler arasında yer alan aderans bu alanda uzman hale gelmiş firmalar ve alanında tecrübe sahibi personeller tarafından uygulanmalıdır. Uygulamanın bu alanda tecrübesiz personeller tarafından yanlış şekilde gerçekleştirilmesi yapı sağlığını riske atar.
İnşaat sektöründeki 10 yılı aşkın tecrübesiyle müşavirlik, proje hizmetleri, endüstriyel güçlendirme ve yapısal tasarım gibi alanlarda hizmet veren Beşoğlu holding olarak tüm proje gereksinimlerinizde yanınızdayız. Kendi alanında Türkiye’nin önde gelen şirketlerinden olan Beşoğlu Holding, inşaat projelerinizde gerçekleştirdiği aderans uygulamalarıyla yapı sağlığını mükemmel şekilde artırır. Bu sayede binaların zarar görme riski artar ve her bina çok daha uzun ömürlü hale gelir. Siz de tüm aderans uygulamaları ve diğer hizmet ihtiyaçlarınız için bizimle iletişime geçebilir, tüm hizmetlerimiz hakkında kapsamlı bilgi alabilirsiniz.