Deprem Güçlendirme Nedir

DEPREM GÜÇLENDİRME

Deprem güçlendirme ile ülkemizde birçok hasar görmüş bina, eskisi gibi sağlam yapısına yeniden ulaşmaktadır. Pek çok deprem geçiren ülkemizde bu aşamada deprem güçlendirme çalışmaları yapılmaktadır. Deprem güçlendirme günümüzde önemini bir kere daha göstermektedir. Binalara uygulanan testler ile hangi binaların olası bir depremde hasar görüp görmeyeceği ya da yıkılıp yıkılmayacağı saptanmaktadır. Depremde yıkılması en olası binalar genel olarak eksik malzeme ile yapılmış ya da uygun zemine yapılmamış binalardır. Bunun için de deprem güçlendirme öncesi kesinlikle projelerin gözden geçirilmesi gerekmektedir.
Şayet bir bina güçlendirmeye uygunsa bu binanın yıkılıp yeniden yapılması gereksiz olacaktır. Çünkü günümüzde uygulanan teknikler ile deprem güçlendirme çalışmaları adı altında, yıpranmış ya da depreme karşı dayanıksız olduğu tespit edilen pek çok yapı güçlendirilerek sıfır bir bina konumuna getirilebilmektedir.

Deprem güçlendirme çalışmaları yalnızca depremde hasar görmüş binalar için uygulanmaz. Depremde olası tehlike ile yüz yüze gelebilecek yapısı bozuk binalar için de uygulanmalıdır. Deprem yönetmeliğince belirtilen koşullara uyduğu müddetçe gerekli işlemler yapılmaktadır. Deprem güçlendirme çalışmaları eski yapılarda sıklıkla uygulanmaktadır. Tarihi değeri olan yapılar bu süreçte dayanıklılığı artırılmak suretiyle güçlendirilmektedir.

Deprem güçlendirme çalışmaları için öncelikle elimize en uygun verileri almamız gerekir. Bunun içinde uzman bir ekip bünyesinde çalışmak gereklidir. Binanın hasar oranı ortaya çıkarılmalıdır. Yenilenecek kısımlar raporlanmalıdır. Zemin grubu iyice araştırılmalıdır. Betonun kalite kontrolü yapılmalıdır. Paslı demirler varsa bunlar mutlak suretle rapor edilmelidir. Beton kesitlerinde, kolonlarda dökülme, azalma gözlemleniyorsa mutlaka revizyona dahil edilmelidir.

Deprem güçlendirme çalışmaları bünyesinde öncelikle gevşek ve önceden dökülmüş kesitler varsa bunlar iyice temizlenir. Paslar varsa paslar mutlaka temizlenir. Ek yapılan kısımlar ıslatılır ve bekletilir. Bu önemlidir. Sonrasında paslanma önleyici maddeler kullanılarak uzun vadede bu sorun ortadan kaldırılır. Deprem güçlendirme çalışmalarında beton, çelik ve karbon elyaf kullanılabilir. Özellikle karbon elyaf çelikten 15 kat daha güçlü yapısı ile sıklıkla tercih edilmektedir. Köprü ayaklarında da kullanılabilen karbon elyaf kolanlara sarıldığı takdirde oldukça güçlü bir etki ortaya koyar.

DEPREM GÜÇLENDİRME ÇALIŞMALARININ ÖNEMİ

Yük taşıyıcı bölgelere dikkat edilmelidir. Buralarda meydana gelmiş dökülme, gevşeme gibi durumlar ileride büyük problemlere sebep olacaktır. Binadaki beton kalitesi düşük ise büyük oranda bir iş ortaya çıkacaktır. Deprem güçlendirme çalışmaları bu nedenle binanın güçlendirilmesinde önemli bir rol oynayacaktır. Bunlara ek olarak kolonların genişletilmesi işlemi de yine deprem güçlendirme bünyesinde yapılabilmektedir. Temel eğer sağlam değilse temelin derinleştirilmesi işlemi de yine uygulanabilir. Bu tamamen binanın durumuna bağlıdır. Yapılacak testler sonucunda uygunluk ortaya çıkacaktır. Temeldeki sorunlar özellikle 1999 depremindeki tabloda hazin tabloyu gözlerimizin önüne sermiştir. Deprem güçlendirme çalışmaları bünyesinde maliyeti en düşük olan ve güvenliği bakımından dikkat çeken beton ilk sırada yer almaktadır. Her ne kadar günümüzde beton kalitesi oldukça yüksek olsa da eskiden beton kalitesi bu kadar iyi standartlar altında değildir. Bu nedenle yapılacak çalışmada belki de en önemli noktalardan birisi beton kalitesinin elden geçirilmesidir. Beton kalitesi düşük ise deprem güçlendirme bünyesinde beton kalitesinin iyileştirilmesi gerekmektedir.

Çelik kullanımı ise kolon güçlendirmede sıklıkla kullanılmaktadır. Kolonların içerisindeki çelik yapı kolonun dik ve sağlam durmasına neden olur. Ancak çelik kalitesiz ise, zaman içinde paslanma gibi negatif durumlar doğuracağından dikkat edilmelidir. Hazırlanacak raporda çelik kalitesinin de ölçümü dikkate alınmalıdır. Şayet çelik kalitesinde olumsuz bir durum söz konusu ise çelik güçlendirme yöntemi de deprem güçlendirme bünyesinde kullanılabilir.

Deprem güçlendirme çalışmaları adı altında yapılacak bir başka metot ise karbon elyaf uygulamasıdır. Karbon elyaf yıllardır kullanılan ve ülkemiz insanların yeni aşina olmaya başladığı bir uygulamadır. Ancak bu uygulama Avrupa ülkeleri, Amerika, Japonya gibi ülkelerde yıllardır kullanılmaktadır. Deprem güçlendirme çalışmaları günümüzde oldukça seri ve güvenli bir şekilde yapılmaktadır. Depremde hasar görmüş ya da hasar görmesi muhtemel yapılar deprem güçlendirme çalışmaları ile en kaliteli ve dayanıklı hale getirilmektedir.

 

Deprem Güçlendirme Çalışmaları Hakkında Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz. Tıklayınız!