Karbon Elyaf Nedir

KARBON ELYAF NEDİR

Karbon elyaf, diğer adıyla karbon fiber ipliksi, teknolojik ürünü bir maddedir. Katran, orlon ve naylondan oluşan bileşimleri ile çelikten 4.5 kat daha hafiftir. Bununla beraber çelikten 3 kat daha dayanıklı olması ile dikkat çeker. Karbon elyaf nedir diye sorduğumuzda işte karşımıza bu şaşırtıcı sonuç çıkmaktadır. Günümüzde karbon elyaf uydu, uçak, roket sistemi, Formula 1 yarış arabalarının iskelet sisteminde sıklıkla kullanılmaktadır. Boeing, Airbus gibi havacılık firmaları da uçaklarında karbon elyaf teknolojisini sıklıkla kullanmaktadır. Karbon elyaf nedir ve daha çok hangi ülkelerde kullanılır diyecek olursak; Dünyada sadece 40 bin ton üretilebilen büyük öneme sahip karbon elyaf ABD, Almanya, Japonya İngiltere, Fransa, Macaristan, Tayvan ve Çin tarafından üretilmektedir. Ancak günümüzde ülkemizde de üretimi başlayan karbon elyaf, özellikle deprem bölgelerinde yapı güçlendirmelerde sıklıkla kullanılmaya başlanmıştır. Karbon elyaf nedir ve hangi sektör için uygundur dersek; İnşaat sektöründe cephe kaplamalarda tercih edilmekle beraber enerji sektöründe de tercih edilmektedir. Karbon fiberin ipliksi yapısı çelikten daha dayanıklı bir hale getirmektedir.

Karbon elyafa katılan naylon bu maddeye esneklik getirmez. Tam tersine daha dayanıklı olmasını sağlar. Karbon elyaf üretiminde katran, orlon, naylon haricinde çeşitli kimyasallar ve yan maddeler de kullanılmaktadır. Uygulanan çeşitli kimyasal ve fiziksel işlemler neticesinde ortaya çıkan karbon elyaf yapısal özellikleri ile ikiye ayrılmaktadır. Karbon elyaf nedir diyerek ve tanımını yaparak geçiştirmeyelim, detaylara baktığımızda; orlonun fazla kullanılmasıyla birlikte ortaya çıkan ürüne PAN denilmektedir. Bununla beraber katran oranı fazla kullanılırsa burada da ortaya Katran Temelli Fiber dediğimiz malzeme ortaya çıkmaktadır. PAN dediğimiz ürün toplam karbon fiber üretiminin ortalama %95 kadarını oluşturur. Katran Temelli Fiber’in dünyadaki en büyük bilinen üreticisi Japonya’dır. Karbon elyaflar aslında insan saçından daha ince tel şeklinde olduklarından ağırlıkları kaldırabilecekleri için en verimli şekilde kullanılabilmektedirler.
Karbon elyafın avantajlarına bir göz atarsak; öncelikle karbon elyaf çok hafif olduğundan oldukça kullanışlıdır. Daha hafif donanım ile daha fazla verim alındığı unutulmamalıdır. Paslanma özelliği yoktur. İstikrarlı ve maksimum fayda sağlar. Görsel olarak çekici olmakla beraber uzun ömürlü olması sebebiylede tercih sebebidir. Karbon elyafın yoğunluğu çeliğe oranla düşüktür. Bu da karbon elyafı yüksek ağırlık oranı gerektiren uygulamalar için eşsiz bir malzeme yapmaktadır. Karbon elyaf mevcut özellikleri ve bu özelliklere uygun kullanım alanıyla birlikte çeliğe kafa tutmaya başladı bile. Karbon elyaf 2000-2010 yılları arasında yüzde 10 büyüme göstererek büyük bir adım atmıştır. 2015 yılından sonra ise talebin yüzde 20’lerde olması bekleniyor.

BİNA GÜÇLENDİRMEDE KARBON ELYAF

Karbon elyaf nedir ve neden bu kadar önemlidir sorusunu sorduğumuzda; beton ve çelikle birlikte Karbon elyaf, bina güçlendirmelerde kullanılmakta ve verimli sonuçlar alınmaktadır. Döşeme ve kirişlerin yük taşıma kapasitesini artırdığı için günümüzde oldukça sık tercih edilmektedir. Kentsel dönüşüm kapsamında bina güçlendirmelerinde sıklıkla kullanılan karbon elyafın bu özelliği özellikle evindeki hasarları gidermek, evlerini güçlendirmek isteyenler için büyük fırsat sunmaktadır. Peki bu bağlamda karbon elyaf nedir neden önemlidir bir kere daha altını çizelim; Artan aks yükleri ile köprülerin kapasitelerinin artırılması için de karbon elyaf sıklıkla kullanılmaktadır. Karbon elyaf bu bağlamda sınırsız üretilebileceği için uzunluk sıkıntısı yaşatmaz.

Karbon elyaf montajının rahatlığı ile de dikkat çeker. Bina güçlendirmelerde beton takviyesi kullanılırken tüm ev halkı evden çıkmak zorunda kalıyordu. Ancak karbon elyaf uygulamalarında ev halkının evden çıkması da gerekmiyor. Katmanlar halinde uygulanır ve çok az bir ön hazırlık gerektirmektedir. Bu da karbon elyafın cazibesini iki katına çıkarmaktadır. Karbon elyaf nedir diye sorduğumuzda işte karşımıza böyle özellikler çıkmakta, avantajlarıyla ilgimizi çekmektedir.

 

Karbon Elyaf Hakkında Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz. Tıklayınız!