FRP Kompozit Teknolojisi

Anasayfa Frp Kompozit Teknolojisi

FRP terimi günlük hayatta veya ev bakarken artık sıkça karşımıza sıkça çıkmakta olan bir terin olarak yer alıyor. Peki bu FRP nedir? FRP açılımı ile fiber takviyeli plastikler olarak bilinmektedir. Kullanım alanları ise değişmektedir. Burada ise FRP kompozit teknolojisi devreye girmektedir. Yeni yönetmelikler ile deprem riskine karşı yapıların belirli testlerden geçmesi gerekmektedir. Yeni bir yapının bu testlerden geçememesi durumunda ise FRP güçlendirme uygulanmaktadır. Bu sayede ise yapının mukavemeti arttırılarak daha dayanıklı bir yapının oluşması sağlanmaktadır. Kullanımı ve uygulamasının basit olmasından ötürü inşaat sektöründe tercih edilmektedir. Son zamanlar içerisinde sıkça tercih ediliyor olması ise fiyatlarında gözle görülür bir düşüşün yaşanmasına sebebiyet vermektedir.

FRP Kompozit Teknolojisi Uygulama Alanları

FRP teknolojisinin çeşitli uygulama alanları bulunmaktadır. Bu uygulama alanlarının en başında ise inşaat sektörü yer almaktadır. Yıpranmış yapıların güçlendirilmesinde veya yeni binaların yeni yönetmeliğe uygun bir hale getirilebilmesi için sıkça tercih edilmekte olan bir unsurdur. Tünel, kolon, köprü, döşeme ve kirişlerin güçlendirilmesinde tercih edilmektedir. Çeşitli avantajlarının olması ise tüketici tarafından tercih edilmesine sebebiyet vermektedir. Bir yapının ilerleyen zaman içerisinde haddinden fazla yüke sahip olması en büyük sorunların başında yer almaktadır. AVM seçeneği ise bunlardan biridir. Binlerde insanın gün içerisinde zamanını geçirdiği bu alanlar içerisinde haddinden fazla yük binmesi durumunda FRP kompozit teknolojisi uygulama alanlarına dahil olmaktadır. Gerekli incelemeler yapılarak uygulama alanları seçilmektedir. Bunun sonrasında ise gerekli uygulama yapılarak yapının mukavemeti arttırılmaktadır.

FRP Kompozit Teknolojisi Avantajları

FRP güçlendirme seçeneğinin tüketicisine sunmakta olduğu çeşitli ayrıcalıklar yer almaktadır. Bunları genel bir şekilde inceler isek FRP kompozit teknolojisi avantajlarının en başında tasarım kolaylığı yer almaktadır. Oluşan görüntü için müdahale edilebilmektedir. İstenilen mukavemet değerine kolay bir şekilde ulaşılabilmektedir. Uygulaması ve kullanımı basittir. Uzun süre yapının boşaltılarak uygulama yapılması gibi bir durum söz konusu değildir. Kısa süre içerisinde uygulama yapılmakta ve istenilen değerler kısa bir süre içerisinde elde edilmektedir. En önemli özelliği ise ilerleyen zaman içerisinde her hangi bir bakım istememesidir. Bir defa yaptırmanız ve sonrasında ise tekrar tekrar bakım yaptırmanız söz konusu değildir.

Güç anlamında baktığımızda ise yük taşıma kapasitesini arttırmaktadır. Eğilmeye karşı dayanımın eskisinden fazla olmaktadır. Ölü yük artmamakta ve uygulama alanın geometrik olarak şekli değişmemektedir. Yani kullanılan malzemenin hafif olması yapıya ekstra bir ağırlık katmadığı gibi kolonlar veya kirişler arasında yer alan açıda her hangi bir farklılığa sebebiyet vermemektedir. Malzemenin esnek olması ise kolay bir şekilde kullanılabilmesine yardımcı olmaktadır.

FRP Kompozit Olumlu Sonuçlar Verir mi?

Güçlendirme için günümüzde en çok tercih edilmekte olan FRP güçlendirme için merak edilmekte olan FRP kompozit olumlu sonuçlar verir mi sorusu akıllarda yer almaktadır. Merak edilmekte olan bu durum için uygulama alanlarında yüksek oranda olumlu sonuçlar alınmaktadır. Olumsuz sonuç alınmasında yer alan en büyük sebep ise yanlış uygulanmasıdır. Konu üzerinde uzman olmayan kişilerin bu uygulamayı yapması ilerleyen zaman içerisinde çeşitli yıpranmaların ve beklenen sonucun elde edilememesine sebep olmaktadır. Bundan ötürü uygulamanın yapım aşamasında uzman kişiler ile çalışılması gerekmektedir. Öncesinde uygulama yapılacak alanın incelenmesi ve ne gibi bir işlem yapılacağı konusunda bazı testlerin yapılması gerekmektedir. Direk olarak ezbere bir şekilde işlemin yapılması istenilen sonuçların oluşmamasına sebebiyet verebilmektedir.

FRP Kompozit Uygulaması

FRP kompozit teknolojisinin uygulaması belirli bir sıra ile ilerlemektedir. FRP kompozit uygulaması için ilk başta uygulama yapılacak zeminin temizlenmesi gerekmektedir. Öncelikli olarak plakalar düzgün bir şekilde kesilir. Sonrasında epoksi reçine plakaya uygulanacak elemana tercih edilen kalınlıkta sürülür. Bunun sonrasında ise yapıştırma işlemi gerçekleştirilmektedir. Reçine sürülmüş olan plakaların yapıştırılma işleminin gerçekleşmesinin ardından ise rulo ile sabitleme işlemi yapılmaktadır. Uygulama esnasında maske ve eldiven takılması gerekmektedir. Uygulama alanlarında bu sistem çeşitli destekleri oluşturmaktadır. Kolonlarda kesme, kayma ve eğilme dayanımının artmasına yardımcı olmaktadır. Bacalarda ise rüzgara karşı direncin artmasına olanak vermektedir. Duvarlarda oluşan darbelere karşı direnç artmakta ve patlamalara karşı önlem alınmaktadır. Geniş çaplı borularda ise basınç kapasitesinin artmasında kullanılmaktadır. Bu sayede ise olduğundan daha sağlam alanlar elde edilmektedir.

 

 

FRP Kompozit Teknolojisi Hakkında Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz. Tıklayınız!