Liman Güçlendirme Nedir Nasıl Yapılır

Liman Güçlendirme Nedir? Nasıl Yapılır?

Limanlarda ortaya çıkan güçlendirme işlemi, genellikle limanın su altı kısmında ortaya çıkmaktadır. Liman güçlendirme nedir? nasıl yapılır? Gibi soruların sorulması ile birlikte, bu uygulamanın neden ve nasıl yapılabildiği gibi bilgilerin verilmesi gerekmektedir. Liman güçlendirme işleminin yapılmasının sebebi, bu binalarda, genellikle su altında bulunan bölümde meydana gelen deformasyonlardan kaynaklanmaktadır. Deniz suyunun olumsuz etkileri ile baş başa kaşan limanların su alt kısımlarında, zaman içerisinde, aşınma ve çökme gibi olumsuz durumlar ortaya çıkabilmektedir. Bu gibi durumlarda liman güçlendirme işlemi özellikle su altı güçlendirme işleminin yapılması gerekmektedir. Liman güçlendirme uygulaması yapılmadan önce, hasar raporu ve durum raporunun uzman ekip tarafından hazırlanmış olması gerekmektedir. Limanın hangi bölümünde deformasyon ya da yıpranmanın gerçekleşmiş olmasına göre işlemin nasıl yapılacağı belirlenmelidir.

Liman Güçlendirme Neden Yapılır?

Liman yapılarında ihtiyaç duyulan güçlendirme ve dayanıklılığın artırılması işleminin yapılmasından önce, hangi bölümde hasarın meydana geldiğinin anlaşılması amacı ile hasar raporunun oluşturulması gerekmektedir. Liman güçlendirme neden yapılır sorusuna verilecek yanıt, genellikle su altı şartları ile ilgili olmaktadır. Liman güçlendirme işlemi yapılarak, bu yapıların uzun süreli kullanım olanakları artırılmaktadır. Uygulamanın nasıl ve hangi yöntemle yapılacağı, hasarın durumu ve konumuna göre farklılık göstermektedir. Liman yapılarında tespit edilen zayıflıkların güçlendirilmesi, mukavemetin artırılması, hasarların giderilmesi gibi sebeplerden yapılan liman güçlendirme işlemi hayati önem taşıyan işlemlerden biridir.

Liman Güçlendirme Yapılış Sebepleri

Güçlendirme işleminin yapılması ile birlikte, liman yapılarının kısa sürede kullanıma açılması mümkün olmaktadır. Ortaya çıkan belli liman güçlendirme yapılış sebepleri arasında; olumsuz su altı şartları bulunmaktadır. Bu şartların ortaya çıkardığı sonuç sebebi ile limanın su altında bulunan bölümleri zayıflayabilmektedir. Liman güçlendirme yapılarak bu zayıflıkların giderilmesi, dayanıklılığın artırılması ve çok daha uzun süreli kullanım olanaklarının elde edilmesi mümkün olmaktadır. Liman güçlendirme uygulaması yapılmadan önce, mutlaka bir fizibilite raporu, hasar ve durum raporunun oluşturulması gerekmektedir. Bu uygulamanın yapılmasının zorluğu, işlemin büyük oranda yapının su altındaki kısmında yapılıyor olması sebebi iledir. Liman güçlendirme işlemi, doğru bir şekilde yapıldığında son derece olumlu sonuçlar doğurmaktadır.

 

Liman Güçlendirme Çalışma ve Uygulamaları için bizi arayabilirsiniz. Tıklayınız!

Galeri sayfamızdan görsellerine ulaşabilirsiniz. Tıklayınız!