Kiriş Güçlendirme Nedir

Kiriş Güçlendirme Nedir?

Kirişler, kolonlar kadar binanın güçlü bir şekilde ayakta durmasını sağlayan unsurlardan biridir. Kolon güçlendirme işlemi sırasında da kontrol ettirebileceğiniz gibi aynı zamanda kiriş uygulamasıyla beraber de kolonlarınızı yenileyebilirsiniz.

Kiriş güçlendirme işlemi ile, zayıf ya da yetersiz olan bölgeler elde geçirilerek yapının daha sağlam bir konuma gelmesi sağlanır. Hasarlı ya da eksik olan kısımlar çeşitli yöntemlerle doldurulup ve güçlendirme işlemi yapılır. Kiriş yenileme ile beraber aynı zamanda, komşu kolonlar da güçlendirilmektedir. Bu şekilde gerekli onarım sağlanarak binanın uzun vadede dış etkenlere karşı daha dayanıklı olması sağlanır. Güçlendirme işlemleri için öncesinde mutlaka bu alanda uzman bir ekipten destek almalısınız. Aynı şekilde belediyenin kentsel dönüşüm ekiplerinden de gerekli bilgi ve izinleri alabilirsiniz.

Kiriş Güçlendirme Nedir? Ne İçin Yapılır?

Kirişler bilindiği üzere, döşeme alanlarının yüklerini taşıyan ve kolanlara aktaran bir yapı türüdür. Kolonların hemen üzerine yatay/ paralel olarak inşa edilmiş yapılardır. Kolonlar ise, binanın temel yapıtaşlarından olduğu için kiriş güçlendirme işlemi son derece önemlidir. Kolonların yetersiz olması ya da kirişlerin eskisi kadar yük taşımaması, yıpranması gibi durumlarda yapılmaktadır. İşlem sistem olarak her kat için aynı şekilde uygulanmaktadır. Taşıyıcı sistemin güçlenmesi ve yapınızın daha iyi bir duruma gelmesi için mutlaka yapılması gereken bir işlem olduğunu söyleyebiliriz. Güçlendirme eylemi için alanında uzman bir ekibin öncesinde tarama yapması ve rapor hazırlaması gerekmektedir.

Kiriş Güçlendirme Nedir? Nasıl Yapılır?

Öncelikle çalışma yapılacak alana ait kiriş ve kolonların ölçümü ve durum analizi yapılır. Ardından malzemelerinde bir hata ya da eksiklik olup olmadığı saptanır. Her bir kiriş için hangi donatıların yapılacağına karar verilir. Kiriş güçlendirme işleminin doğru bir şekilde yürümesi için ayrıntılı bir çizim hazırlanmaktadır. Bunun ardından, komşu kolonlarda güçsüz olanlar varsa, bu kolonlar için de yenileme çalışması yapılır. Hasarın seviyesine göre yapılacak yöntemler de değişiklik göstermektedir. Belirlenen hasarlı yerler, basınçlı su ile temizlenir, onarılması gereken demirlerin tamamen çıkarılarak yeniden yapılandırılması ile gerçekleştirilmektedir. Var olan yapı ile yenilenen yapının uyumlu olması için, beton perde kaldırılır ve yüzey temizlenir.

Kiriş Güçlendirme Nedir?  Ne Kadar Sürer?

Kirişlerin ne kadar zarar gördüğü ve hangi yöntemlerin yapılacağına göre işlem süresi farklılaşabilir. Ezilen beton ya da yıpranan demirler kirişlerden ayrılır, alanlar temizlenir ve yerine yenisi monte edilir. Güçlendirme için, öncesinde bir de basınçlı su ve hava ile temizleme işlemi yapılmaktadır. Ardından var olan hasar düzeltilmektedir.

Tüm bu etkenlerin sonucunda bir de sizin binanızın durumu da göz önünde bulundurulmaktadır. Bununla beraber, çalışma planınız ve krokiniz oluşturulur ve ardından işlemlere başlanır. Kiriş güçlendirme uygulaması bu ekstra çalışmalara göre şekil almakla beraber aynı zamanda uzman görüşüne göre de belirlenmektedir. Ortalama bir ay gibi bir süre verebiliriz.

Kiriş Güçlendirme Maliyeti Nasıl Hesaplanır?

Güçlendirme işlemlerinde maliyet oldukça değişkendir. Yapılan işlemlerin nasıl ve ne şekilde uygulandığının dikkate alınmasıyla beraber, aynı zamanda yapının durumu da son derece etkilidir. Tüm bu yenileme işlemleri sırasında, kullanılan malzemeler de fiyata yansımaktadır. Eğer 1990 öncesi yapılan binalardan birine sahipseniz ya da onarım isteyen bir yapı söz konusuysa, malzeme desteği fazlasıyla gerecektir. Bununla beraber, kiriş temizleme ve ürün yerleştirme aşamalarından sonra kaynaştırma işlemi de çok önemli. Bu işlem ile kiriş güçlendirme uygulaması çok daha iyi sonuçlar verecektir. Fiyat bilgisi almak isterseniz, bir uzman ekibin binanın ne kadarına ihtiyacı olduğunu saptaması gerekmektedir.

 

Kiriş Güçlendirme Çalışma ve Uygulamaları İçin Bizi Arayabilirsiniz. Tıklayınız!